h19Academie

‘Do not complete things. Completion is just a process.’
(Yamada Masaaki, Japanse kunstenaar)

h19 start een academische tak binnen het beeldende kunst cursusaanbod.
Voor wie op zoek is naar een intensieve beeldende verdieping en het experiment niet schuwt.
Gedurende je zoektocht word je gecoacht door drie kunstenaars met ruime ervaring binnen het hedendaagse kunstveld. De nadruk ligt bij h19Academie op het onderzoek en het verkennen van nieuwe manieren van beeldexpressie. Aan de hand vier thema’s start je een onderzoek naar je beeldende individualiteit. Voor dit seizoen zijn de thema’s: Zelfportret/identiteit – Omgeving – Tijd – Presentatie.

BLOG

Bij de h19Academie verwachten we een hoge mate van zelfstandigheid. Eens per maand zijn er fysieke lessen waarin we het werk bespreken. Tussentijds post de cursist wekelijks de vorderingen op een gemeenschappelijk blog: www.h19academie.com. Bij de posts horen diverse foto’s van het werk plus de gemaakte stappen.
Op élke wekelijkse post van de cursist volgt een comment van een van de coaches van h19Academie. In deze comment reageert de docent op de gemaakte stappen en doet handreikingen hoe de cursist het persoonlijke proces kan vervolgen / verrijken. Alle posts zijn zichtbaar voor álle deelnemende cursisten. h19Academie cursisten kunnen ook op elkaars posts reageren.

TEKENEN NAAR WAARNEMING

Dit onderdeel loopt als een rode draad door het hele jaar. Tijdens de negen bijeenkomsten op h19 wordt er klassikaal naar waarneming getekend. Dit kan zijn naar stilleven of (naakt)model. De desbetreffende coaches begeleiden hierin de cursisten.
Daarnaast verwachten we van de cursist dat deze een aantal keer per week zélf thuis tekent naar waarneming. De essentie hiervan betreft het besef van ruimte en een training van zuivere waarneming.

COACHES

Ons leven en ons werk staat in het teken van beeldende kunst. Binnen de h19Academie willen wij graag anderen motiveren en begeleiden om op dat gebied te exploreren en stappen te maken.

 

Foto: Casper van Aggelen

 

Servaas Roelandse / docent h19 en HKU, beeldend kunstenaar (servaas.info)
‘Wij kunnen je helpen bij je zoektocht naar identiteit, naar eigenheid in je beeldend werken. Dat kan soms een hele omweg zijn. Je vindt en verzamelt onderweg sporen; kleine aantekeningen, krabbels waar je iets mee moet en dat blijft dan ergens hangen. Je weet niet dat het een spoor is of wat de zeggingskracht ervan is. Hoe moet je dat verder onderzoeken? Dat kan hier’.

Joep Struyk / beeldhouwer (joepstruyk.nl)
‘Ik vind de term ‘opleiding’ niet interessant. Het bevrijdende aspect van het beeldend werken is voor mij heel belangrijk. Ik vind het mooi als wij in staat zijn om de voorwaarden te scheppen zodat de mensen die zich verbinden aan deze academie in die vrije stroom mee kunnen gaan om tot zuivere expressie te komen’.

Wien de Graaf / beeldend kunstenaar (wienkunst.nl)
‘Het kunstenaarschap verrijkt alles. Dat wil ik ook overbrengen op anderen. Door mijn passie, kennis en vaardigheden te delen krijg ik zelf ook veel terug. Ik vind het mooi als ik cursisten door uitdagingen heen kan slepen en hen een duw in de goede richting kan geven. De individuele verschillen tussen mensen zijn mijn uitgangspunt. Ik zoek bij iedereen een andere aanvliegroute en soms is het nodig iemand uit zijn comfortzone halen’.

Start 28 september 2019, 9 bijeenkomsten
Dag en tijd zaterdag van 10.00-16.00
Prijs cursusjaar € 798,- (incl. atelierpas van 20 dagdelen)

Ik schrijf hier in

Data:

Thema-les 28 september 2019
blog 5, 12, 19 oktober
Bespreek-les 26 oktober
blog 2, 9, 16 november
Themales 23 november
blog 30 nov, 7, 14 december
Bespreek-les 21 december
blog 11,18 januari 2020
Thema-les 25 januari
blog 1, 8 februari
Bespreek-les 15 februari
blog 22, 29 februari, 7 maart
Thema-les 14 maart
blog 21, 28 maart, 4 april
Bespreek-les 18 april
blog 25 april, 2, 9 mei
Expositie 16 mei

 

Deel deze pagina via social media