de Kale Zangeres

project bij het MonseigneurFrenckenCollege
van 17 april t/m 16 mei 2014

Een samenwerkingsproject van h19 met MFC en verschillende individuele professionele kunstenaars.

Omschrijving van het project / de activiteiten:
Het centrale thema van het project is Absurdisme.
De grondlegger van het absurdisme is de filosoof Albert Camus (1913 – 1960) . Hij schreef onder andere “De mythe van Sisyphus” Door middel van dat werk is zijn filosofie af te leiden , namelijk dat het leven in zijn geheel geen betekenis heeft. Pas wanneer men dat beseft is het mogelijk om als mens een positief bestaan te leiden. Naast literatuur schreef Camus ook toneelstukken. Tijdgenoten die ook toneelstukken schreven waren onder andere. Eugene Ionesco, Samuel Beckett, Jean Genet.
Het meest bekende absurdistische toneelstuk is wel “Wachten op Godot “van Samuel Beckett.

De kale zangeres
Als uitgangspunt voor dit project is gekozen voor de meest toegankelijke en ook korte toneeltekst van Eugene Ionesco “De kale zangeres”. Hij leefde van 1909 – 1994. In deze tekst komt het langs elkaar heen praten en teksten herhalen goed naar voren.

Deze tekst dient als inspiratiebron voor verschillende kunstdisciplines zoals taal, theater, beweging/dans, multimedia en beeldende kunst. Door workshops ( gegeven in de eerder genoemde disciplines ) komen de deelnemers in aanraking , maken kennis met, het absurdisme en dan specifiek de wondere wereld van De kale zangeres. De workshops worden gegeven door professionals . Het materiaal dat uit de workshops komt zal worden getoond in een presentatie (s) . Deze presentatie (s) is een mengvorm van expositie, theater, beweging, audiovisuele vormgeving en is voor iedereen toegankelijk. Dit kan op een locatie zijn maar ook op verschillende locaties. Zodat meerdere mensen in aanraking kunnen komen met de verschillende eindproducten.

Workshops
17 en 24 april, 15 mei : 12.10 – 13.00 ( evt. kleine uitloop) Klas Jeroen Veenstra. Tegelijk Laura Kool (dans) en Leonie Muller (audiovisueel) .

Laura Kool: Het begin is altijd een warming up. Vervolgens worden de leerlingen ingedeeld in groepjes. Kiezen een zin of een stuk tekst uit scene 8 en gaan die omzetten in beweging. Uiteindelijk ontstaan er korte choreografieen die Laura samenvoegt tot er 1 choreografie ontstaat voor de presentatie.

Leonie Muller: Er worden stopmotion filmpjes gemaakt waarin een scene uit het verhaal wordt uitgebeeld . De filmpjes kunnen worden gemaakt met collagemateriaal (Monty Pythonachtig), of de leerlingen gebruiken zichzelf of anderen om in het filmpje te figureren en gebruiken de school en omgeving als decor. Er worden ook geluiden bij de filmpjes gemonteerd. Deze geluiden nemen ze zelf op (stem ) of worden gezocht op internet.

18 en 25 april , 16 mei : 10.10 – 11.00 (evt kleine uitloop) Klas Miranda van Bragt. Tegelijk Diana Nooten (Beeldende kunst) en Theater (Peet van Tilburg met gastspelers)

Diana Nooten: Gaat met decor aan de slag. In schoenendozen wordt een decor voor het stuk gemaakt. Dit zou ook een kijkdoos kunnen zijn of alle twee. Als ze klaar zijn worden ze op bijzondere plekken geexposeerd. Samen met de leerlingen worden deze plekken gekozen. Bijvoorbeeld in een schoenenwinkel of leegstaande winkels of locaties.

Theater: Het begin is altijd een warming up met beweging en spelimprovisatie. Vervolgens wordt er op verschillende manieren, stijlen, met de fragmenten uit de tekst gewerkt (vergrotend of juist heel erg klein), met nonsens taal, vervreemdend. De laatste keer worden er keuzes gemaakt voor de presentatie(s) en plekken waar ze gespeeld gaan worden.

de voorfilm tijdens het filmfestival ter afsluiting van het project.

Dit filmpje is vertoond op 4 juni  2014 tijdens het filmfestival van het MFC in het voorprogramma in de Pannehoef in Oosterhout.

Dit project is mogelijk gemaakt met een subsidie van de Gemeente Oosterhout

 foto: Leonie Muller

Foto Hair Woman

Deel deze pagina via social media